background

Wednesday, 30 November 2011

~hi DECEMBER, bye NOVEMBER~

now, 1/12/2011...waa...tarikh baru dan lembaran baru,,,bye2 november,..bulan yang agak menarik dan bahagia..hehehhee...dan yang pastinya...DECEMBER ni, akan berikan berbagai moment yang menarik mahupun xmenarik..xsabar rasanya nak melewati bulan terakhir ni...dan yang pastinya, bulan yang terakhir ni..mesti ramai yang akan mengadakan majlis tunang mahupun kahwin...waaa...xsabar nk p "makan gulai bekwoh" ,,saat yang selalu i tunggu-tunggu,,yang compomnya..mesti tarikh 12/12/11 xpon 20/12/2011 akan menjadi tarikh keramat tuk mereka2 yang bakal bergelar isteri an?????bagiku lak..xsabar nk tunggu 19/12....nk mulakan praktikal...yang syoknya..dapat balik kt kilang lama...n apa yang pasti..dapat jumpa semula kawan2 lama...waaa....sies,,,xsabar2 dh ni......nak balik batu pahat..nak balik kilang LY..nak balik jumpa HARIEY, WANDI, MAK JAH...dan ramai ag....dan xsabar2 nk bermanja nan EYSHA...adoyaii...ibu miss adeq....pe pon..welcome DECEMBER...goodbye NOVEMBER...

~Bestfriend MUKA BUKU~

Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar pesan dan suruh aku terima kamu
ooh.. Hati ku rasa sesuatu..

chewah-chewah..siap kuar lagu najwa lak ni...yoyo oii jew i ni an..hikhikhik...bukan pe, tadi duk dengar lagu najwa..tetiba teringat kisah ni....kali ni nk story sal " bestpriend muka buku" bukan " cinta muka buku" ok...lain taw....hikhik...ni story mory sal bespriend i...perkenalan kami bermula dilaman muka buku,...hahahaha...parok ngats...dew ni..kawan skolah member i kt polimas tu...dulu, dew duk slalu komen gambar2 i kt fb...dari duk komen..then dew add..then i approve ler an...gpon..dew nim sama course nan i..xpikir panjang, terus accept dew..maklumlah..t boleh r tya sal pelajaran ....hehehe.bagus x???gpogan, dew bukan sama poli nan i..dew duk PUO,,..so..mulalah perkenalan kami...dari duk layan fb..till satu hari, dew minta no fon i...masa tu, xmain r nk bg no fon..wat relaks dulu...then dew gtaw member i..last2 i bagi juga no fon i...so, dari fb, sms, till bergayut...mengalahkan org couple uuu.....manyak benda kami discuss bersama...dari hal blaja hinggalah hal luar...suka kongsi dengan dew...gpon, dew blh memahami i n ada disisi i setiap kali i adew prob....tu yang best pasal dew...dh hampir 1 tahun lebih i kawan nan dew...i xpernah jumpa dew...just sembang lam fb xpon sms or call...tu jew...pernah juga dew ajak i jumpa dew...but, xmau r...malu r..kahkahkah....so, dari first accept dew kt fb till now..i xpernah tgok rupa dew depan mata ...hahaha..cayer x???last2, kami dh jadi kawan baik lak..hahahahhaa..yang siotnya,kami dah berapa kali gaduh dah...siap remove fb g..delete no..cam2 r...last2, salah sorang akan pujuk....yang pastinya..dew yang akan pujuk i...memang selalu cam tu..i payah nk pujuk orang....now....kami perang i sem...hahahhaa...cam xcaye je erk..kita blh buat kerja bodo....masing2 remove friendlist, delete no masing2...yg syoknya...buka jew sem5 t..baru contact balik....right now,..no hard feeling kt dew...xtaw r dew cm ne,,pe pon..hope dew baik2 aje....PE PON..MOGA DEW SENTIASA BERBAHAGIA DI SANA....tu ler kisah kami berdua.."bestpriend muka buku"

Tuesday, 29 November 2011

~FInaLLY~

asal ujan jew,,mesti i cepat lapor....asal lapor jew, mesti time2 ujan...asal time2 ujan jew, mesti perut i berlipat kali ganda lapornya...adoyaiii..masak la bakal laki aku nanti..wakakaka...oleh kerana dah lama kempunan nak makan nasi air...pas balik petang tu..terus aku mesej k,long a.k.a. tuan punya gerai nasi air eooo....chewah..chewah..siap wak appointment ag tuss,,,class ko peah!!!!!!pas dh settle nan k.long..pa tunggu lagi..start motor..terus gerak r...xlayan dh owg kt keliling aku..janji depan mata t..semangkuk nasi air wooo....cayalah....asal aku balik je dari kedah..memang xsah kalu xmakan nasi air kat sana....memang sedap hinmgga jilat jari wooo...wakakaka....oleh kerana aku xdew geng...member2 sumer dah balik temapt blaja memasing..terpaksa la akak ipor aku lg sekali temankan aku...waa..sukasuki aju jew erk...kempunan punya pasal...hahahhha...lagipon..akak aku tu, bukan kenal pon tempat yang selalu aku lepak..alang2 buliss bawak dew p jalan-jalan sekali....chewah..chewah...cam jalan-jalan cari makan lak dah....hahahha....so..makan punya makan..sampai xingat dunia kot....kenyang betol2...baru pikiaq nak blah dari situ..so, u all pernah makan x nasi air?????ianya sama cam bubur mcD tu..cuma ni variasi negeri kitaorang..dew punya..lain ciket....




kuetiow sup






nasi air







~TERSESAT~





oleh kerana duk blaja jauh..sampaikan boleh tersesat jalan kot...walhal, selalu duk lalu jalan tu..ni nak citer sal kisah tadi dimana i nan kak ipor i..nk p ambik sijil kelahiran Damya dan nk g ambik sekali MY KAD kahwen dew...perjalananku amat menarik bila kami berdua rempit bersama...apa yang syok..siap mandi ujan ag..tu part yang paling best sekali bagi aku...yahuuu...hurrraaayyyyyyyyy...i like that momentz..bukan apa..tempat yang i nak g tu..jauh gak la..makan masa 25 minit..tu pon law jalan xjem r..oleh sebab kt pantai timur sekarang, dew punya musim tengkujuh..so xsah la law jan xturun...almaklumlah..laut bergelora sekarang...oleh sebab nk p ambik MY KID kt tempat lam pict atas tu..mau xmau, terpaksa redah ujan....mula2 perjalanan tu, cuaca agak baik then sampai pertengahan jalan tu ...aduyaiii...hujan lak turun tetiba..nasib baik xlencun...so,perjalanan i diteruskan lagi...semangat giler bawak motor tadi...well, nk tunjukkan kat kak ipor i, sekitar KG RAJA..almaklumlah..dia an org MACHANG..so, mybe dew xkenal lagi KG RAJA tu alang2 dh nak p ambik dew punya barang tu....so, dengan lagak sombong..ceh...bawa la akak bersiar2...then, i pening lak..mana lak pejabat kat atas tu...pening duk cari tempatnya...sampai je kat hadapan balai polis tu..dengan slumber badak i gtaw akak..n siap tanya dew..taw x mana pejabat pendaftaran tu....mak aiiii....tadi bukan kemain eksyen lobih....nah, ambik kau..sekali dah sesat n xjumpa pejabat pendaftaran tu...terkejut i bila kakak i gtaw..nape masuk kat sini..sedangkan pejabat tu kat sebelah sana...hahahhaa...kan dah kantoi......paling xtahan sekali..siap dew cakap..." amboi2...mentang2 duk lama kat kedah tu...dh lupa dh kawasan sendiri"..wahahahahhaa...malu lak den...sekali kena banned nan akak,...kahkahkah..soe to say akak, duk kt kedah tu..bukan naik motor..ary2 jalan kaki jew...n tempatnya lak..lain macam saja...(cover je sebenarnya)..so, i patah balik p pejabat tu..malu pon ada...hahahaha..layanz....then bila sampai sana...sekali sijil kelahiran Damya lom siap ag..so...hampalah harapan kami...chewah..chewah...then p second lokasi...






bangunan ni dekat jew nan pejabat pendaftaran...oleh kerana hati ni hancuss luluh kat sana..so kami p la kat sinio..nak ambik kad kawen akak...poyos giler tadi...ngatkan pagar utamanya kat depan..sekali kat sebelah lain..aduyaiii...tension tol la...dengan hujannya..nk g cari pintu utamanya lak..eish...akhirnya, lagi sekali main ujan.,..hahahahahhaa....ok..settle...jumpa pon pintu tu...then, masuk la kat pejabat agama tu...akak p tanya sal kad tu...walaweyh..lg sekali xsiap juga jawapannya...cam dh janji2 lak...adoyaiii....aku tension tol la...so..xpa lengah2 masa..terus blah....bubye kg raja...nak balik kg nail lak.........





Monday, 28 November 2011

~Bayi sembelit~

salam semua...entry kali ni ..i nk story about "bayi sembelit" ,maybe ada lam kalangan kita yang dah tahu but 4 me..i baru jew tahu...cam ne i leh tahu????ni kisah berlaku kat anak sedara i yang baru..NUR DAMYA HAZWANIS ..mula i xpaham apesal mak duk kalut sangat bila anak buah i xbuang air besar..paling terkejut, dh 2 hari dew xbuang..aku ingat..ok jew,,,skalli si Damya ni xhenti-henti nangis ..perut dew lak kembung...ngatkan masuk angin...rupa-rupanya , adew problem..sembelit...cian lak kat DAMYA...dh la baru je 1 bulan 8 hari,,,dah terima nasib cam ni...maka bermula episod drama airmata damya...dek kerana kesian kat Damya..berbagai cara yang family i buat...lagpon..ni kali pertama hal cam ni berlaku lam family i..so agak kelam kabut  siket la...dari cara tradisional hinggalah cara moden..we all follow...first2..mak i p farmasi n tanyakan dorang tentang problem si Damya ni..so, depa bg la sejenis ubat tu..apa ntah ubat tu...tapi dew kena masukkan lam dubur baby tu..then baru najis keluar...oleh kerana 2 hari Damya xmembuang, mau xmau..terpaksa mak beli n ikot step tu...ok..settle..ngatkan pas guna cara tu..proses buangan damya akan berjalan lancar...rupa-rupanya still sama...xleh nk buang juga..sembelit lagi...memang nampak terang n nyata muka dew...terpaksa bergelut...kecian i tengokkan si Damya tu..hinggakan perutnya dh kembung...so terpaksa la masukkan ubat sembelit tu lagi...pikiaq punya pikiaq, xkan nk masukkan ubat kt dubur dew setiap kali dew xbuang???bukan apa, dew masih bayi lagi kot..lagipon, takot adew kesan sampingan yang akan datang melanda diri dew kelak..so, beralih pula pada cara tradisional..dimana mak i p cari pokok apa ntah..siyes xingat namanya then mak i ambik pokok tadi bersama kapur dan gumpal bersama menggunakan tapak tangan..after that, lumur pada perut dan belakang Damya...nampak la juga perubahan ..tapi still xleh buang juga...jiran i gtaw mak..suruh bagi makan pisang...lagipon pisang merupakan pelawas yang baik an???so, dh bagi makan..but still sama...then, mak i p pasar..jumpa la nan member dew..dew gtaw mak suruh beli ubat "GRIPE WATER" from Woodwards...t i upload pictnya..dew juga gtaw mak i  sal  daun sireh...dimana if ubat tu xbg kesan pada Damya...lapkan badan damya dengan air rendaman sireh selama 3 hari berturut2..so mak i try yang ubat tu dulu...hari ini dh hari ke2 damya try ubat tu...memang adew perubahan ketara dimana even dew still xleh buang..akan tetapi perutnya xmenjadi kembung...tu perubahan yang agak baik buat kami...akan tetapi dew still xleh membuang lagi...ops, kami juga dh cuba menukarkan susunya dari jenama yang lain..kami berpendapat kemungkinan susu tu salah faktornya...tapi sebaliknya...buat masa ini kami berharap agar Damyya mampu mengharungi dugaan ini semua....


















Sunday, 27 November 2011

~KECUNDANG TUK KALI 3~


kali ni nk story sal game tadi...waaa...siyes aku frust, tapi aku tetap bangga nan harimau malaysia..bukan apa, certain match tadi agak menarik dan certain part, agak bosan..bukan apa weii...bukan sukasuki aku k kritik depa  just nk buat kesimpulan jew...yang paling aku sebal sekali tadi kat WAN ZACK HAIKAL, THAMIL ARASU dan MAHALI ..bukan depa xpandai main..depa sangat2 pro...cuma tuk game kali ni..corak depa ni..xseimbang dan xmenarik..manyak buat kesilapan tadi...especially WAN ZACK..permainan dew xkemas dan hantaran dew xmenjadi..sapa yang tengok tadi..kompom rasa nk p tempelak je dew an????hehehehe...maybe dew sakit lagi kot..ditambah ari tu..dew xmain tuk sea game...kecederaan dew ni xmengizinkan..last2 dew alami kecederaan dalam padang dan OKS tukar dew...gantikan nan Syahrul Azwari..waa..corak permainan agak menarik dan seimbang ,,, yang second lak..Thamil...ni sorang ag..aku memang solutez nan dew /..cuma tadi jew...xmenjadi dew punya skill...manyak dew lepas bola...siyes..geram sekejap....waaa...cam aku ni lak coach...hantaran dew pon manyak merugikan pihak malaysia...ingatkan dew ni nak keukar..tapi main full set...waa..menci....then, MAHALI lak..memeng kureng siket..xkemas tangkapan bola dew....maybe dah lama xmain kot..tapi, dew jaringkan gol ke 2 tuk malaysia....enap sudah sal kritikan ni..ni nak story sal budak ni lak..NAZMI..waa..tip top la  mainan dew ni..baru umur 17...tapi mainan cam saha pon ada..hahahhaa..dah lebih ni..paling best sal dew...sanggup tangguh SPM demi game malaysia..solutez la nan dew..lagi satu nak citer sal game tadi...team kita ni..even sakit2 pon...still teruskan mainan...yang paling ketara..Irfan Fazail..siap terhincut2 kakinya..duk kejar bola...semangat dan mentaliti yang ditunjukkan oleh dew..memang aku respect r bhaii...overall game tadi memang best..pertahanan yang mantap plus kerjasama pasukan yang bagus...tapi sayang apabila malaysia dh 2-0..tiba2 Bahrain samakan kedudukan lak...ok finez...malaysia still boleh bertahan...6 minit before tamat masa kedua..malaysia lagi sekali dikejutkan oleh bahrain apabila ditambah gol ke2 pula...waa..siyes aku mau nangis masa ni...baru duk syokz2 pulihkan semangat..terus gawang malaysia diledak gol ke3 lak..waaa..,ni memang dh nampak xda harapan tuk malaysia lawan g..ditambah beberapa players kita alami kecederaan...ingatkan masa tambahan tu, malaysia dapat tambahakan jaringan..tapi sayang...kita terpaksa menerima kenyataan bahawa malaysia kalah ditangan BAHRAIN....anyways ..tahniah dan syabas buat malaysia...anda sudah berjuang habis-habisan..kalah menang, adat perlawanan...kami still di belakang anda...
pesanan cik giey : jatuh bangun sesebuah pasukan adalah berpunca dari peminatnya...sokonglah team kita xkira kalah menang...duduk bangun bersama mereka dan paling penting sekali, jangan duk kritik depa..depa pon ada perasaan juga...terima seadanya..
nota sengalku: jatuh sekali bukan bermakna terus duduk...sekali jatuh, terus berdiri dan mulakan langkah yang baru sehingga terlakar sejarah yang baru

~sweet memories~

Ni kisah dari balik kampung ari tu, malam tu i balik naik bas bersama kawan-kawan polimas i..patotnya bas tu kul 9 malam...upanya..kul 10 baru bas sampai...member i yang nak balik klate ni..dh sampai 30 mnit lebih awal dari perjalanan sebenarnya...mau xmau..tuinggu je lah..siap duk sembang2 n nyanyi2 lagi ...busan menunggu punya pasal..adoyaiii....part paling tencion sekali...bila bas kawan2 yang datang...tinggalkan kita ..waaa...yang tu..paling i fed up ...mata ni..memang ngantuk giler2 r..mood yang ceria tadi tu..dh ilang p mana ntah...sebal punya pasal duk tunggu bas...tunggu punya tunggu , akhirnya bas sampai juga...nasib baik xdew bawa balik barang banyak...OMD!!!!!!!!!!!! skali EPPY punya barang..mak aiii manyak giler...torkozut den...xpa la..barang dew manyak pon..coz dew nak pindah poli dh..tu pasai dew bawa barang manyak...so..bila bas dh sampai..memeng jenuh duk angkat barang jew...so..pas settle simpan barang. terus naik bas then cari seat...p, bas dh dapat seat tu..mula r duk menyembang...dh la 1 bas nan budak2 poli i..paling happening n pening, duk 1 bas nan geng2 ganu...waa...memang mantop la...dalam syok2 duk lam bas tu...tiba2 bas berhenti..ingatkan apa hal...mana nk taw, adew org tertinggal bas ke apa..lagion, tempat yang bas berhenti tu..xjauh dari stesyen bas,,,upan-upanya..BAS ROSAK!!!!!!!!!!!!!waa...sebal kot.,..mula2 tu, xheran sangat la....sekali bas tu rosak ..dh xleh nak baiki, mmg sebal giler r...tunggu punya tunggu, 2jam kot bas rosak sampai i boleh lena...tengok jam..dah kul 12 mlm..tu pon masih duk kat tepi jalan..finally, pakcik bas tu suruh kami sumer turun..kena tunggu bas dari 1 lagi...depa datang ambik kami...nan mata mengantuk, terus bangun n kemas barang2 tu...terkejut tengok org lain duk pakat angkat beg dan naik bas depan...waaa...rasa mau menjerit lak...dah la sejuk....then pakcik tu terus suruh kami naik bas depan..dek kerana ngantuk sangat2..pakcik tu tolong angkat plus kemas barang kami sume, i nan EPPy, naik bas terus lena balik....terkejut juga..sedar2 jew..dh kat GErIK..tu pon kami kena turun n tukar bas balik...adoyaii...memang memenatkanlah....dah settle kemas barang, terus naik bas dan sambung tidow...ngantuk derr.,...lagpon..masa tu pukul 3pagi..mau mata ni nk tahan....so, naik bas baru, terus lena sambil dibungkus oleh selimutku..ujan lak, turun nan lebatnya...then, perjalanan kali kedua ni..memang slow giler r...tencion duk lam bas tu....ditambah lak, sesetengah tempat tu dinaiki air...oleh kerana xtahan mata...terus tidow xsedarkan diri..alih2..terkejut bila terpandang UITM MACHANG, tengok jam..dah pukul 6 .30 pagi...waaa...lama lagi kot nk sampai JERTIH...terus i xtidow2...last2..sampai juga kt jertih..tu pon, nasib kami xbaik, bila tiba2 ujan turun...pe pon..sampai juga kat jertih...perjalanan kali ni memang boring dan memenatkan...makan masa lama giler tuk sampai kat umah..waaa..manyak heppy kot....apa yang pasti..KU BAHAGIA BILA MELIHAT KAMPUNGKU DAN ESPECIALLY FAMILYKU.....

~BANJIR~

seperti yang u alls tahu, banjir dah melanda di negeri pantai timur dan of cos la negeri i sendiri..TERENGGANU..kali ni i nak story about banjir yang berlaku di terengganu...di sebabkan banjir disana, i dan beberapa member i yang study kt polimas..pakat cuak giler..maklumlah study jauh..pastu lak dapat berita ganu banjir..adoyaii...cam ne nk balik kg,,,xkan nk habiskan cuti sem ni kat polimas jew????cam2 bermain difikiranku...yang paling tencion tul, waktu exam lak..dh la final..asal jew final..mesti banjir.,..dulu banjir kt jitra..now kt ganu lak..paling takot sekali..laluan nk balik tu..ditutup...adoyaii..sambil duk study, otak ni xhenti2 pikiaq sal banjir kt ganu..ditambah lagi ujan xhenti2 kat sana...adoyaiii...tension sigh!!!!!!!last paper ary kamis, cuaca ari tu memang cerah giler..xdew tanda2 nk ujan...happy giler sigh...by the way, member i dh call kaunter tiket n ask her about banjir tu...yeayyh...good answer dew bg...bas boleh jalan malam tuy..waaa...haty manyak heppi ...so , malam tu i balik nan member2 sambil nyanyi lagu balik kampung > siap masuk mood raya derr~ starting from JITRA..waa..perjalanan ver2 nice...bile turn aloq staq n seterusnya..cuaca lak berubah...ujan turun xhenti2..memey sejuk giler la..plus lam bus tu..pasang air-cond lak...adoyaiii...xtertahan den...last2...buka beg..terus capai selimut then tidoq,,,memeng lena wooo...sedar2 je..time bas berhenti makan n ade yang turun kt stesyen memasing...perjalanan aku makan masa...patutnya sampai lam kul 4 pagi ..tapi disebabkan ujan xhenti2..maka perjalananku kali ni agak berhati2...mau xmau, kul 7 pagi baru abis...waaa...penat tol rasanya duk lam bas lama-lama..dah sampai, so terus balik umah...upanya KG NANGKA tu, air banjir masih ada, lom surut ag..so pagi tu xleh balik ikot laluan tu..terpaksa guna jalan lain...cuaca pagi tu kt besut, memang cerah giler..xnampak tanda-tanda hari mau ujan.,..so sempat ag i p pasar...then petang tui, member gtaw, banjir kt KG NANGKA dh surut, mencinya...xsempat nk main banjir kt sana nan kawan2..agak2 dh  3 hari duk umah, malam ni baru ujan...adoyaii...ok la..atleast , baju yang jemur tu.boleh la kering...ops, pasal banjir tu...banjir kat hanu dh makin pulih..cuma adew 2 daerah , jalannya masih ditutup..ape pon, moga banjir kali ni..akan cepat reda....





pesanan : jangan main banjir k, jaga kesihatan dan diri..ingatlah orang yang tersayang

~habis sudah~

yahoo...Agak lama juga xupdate blog ni...soe r..baru je abis exam..so, slama i menghilang ni..i xg mana2 pon..just duk study jew,.g pon sem ni..subject sumer killer..so, i paksa rela diri i duk baca buku jew,,,waaa,,mmg susah giler kot..manyak yg xpaham....anyways, sumer dh settle..last paper exam..24/11..malam tu terus naik bas..balik kg lak....yahuuuu......now..i dh terpacak kt umah sambil duk layan anak sedara baru i...waa..finally, i dapat gak tinggal polimas tu...segala beban yang adew kt situ, sume dh ilang pas tgok family depan mata...apa yg penting..aku benci sem 3,,,manyak hal yang betol2 buat aku fed up..apa yang pasti..sume dh settle..syukur sangat2 ...anyways, hope aku dapat p praktikal dan xkan jumpa depa sumer tu..hurraaayyyyy...i loike...bahagiaku rasa, hanya ALLAH saja yang tahu..apa yang pasti..moga next sem...idop i akan lebih bahagia...amin

Thursday, 10 November 2011

~WAIT FOR ME K~


oleh sebab xsabar2 nak tunggu 24 hb ni..so entry kali dedikasi khas buat u all..my sweet prends...xsabar2 nak balik..nak jumpa korang..nk lepak2 nan korang..nak buat keja bodo2 nan korang n last but not least...nak create 1 moment yang boleh i abadikan lam kotak hati i ni....guys....aku sayang korang ketaq gelemaq k...no 1 boleh pisahkan kita..hanya DIA saja yang mampu ok...pe pon..love korang dammmmmmmmmm MMMMMMMMuuuuuuuuuuuuuAAAAACHHHHHHHH der.....


masa lepak2 nan korang

kawan dunia akhirat
Spent masa at BUKIT KELUANG
BILA BERSAMA

we are the champion
waa..siyes windu time2 ni...ngat ag kenangan before nk sampai BUKIT KELUANG ni..lg2 i, baidah, ropi n ASNI...huhuhu...nasib baik xdew pa pe erk...pe pon..slamat sampai ke destinasi yang ditujui..huhuhu,.,,part paling menarik sekali kat sini an...masa main air tu..kemain lagi xmau basah...last2..suma pakat masuk lam ayaq tuy..last xboleh tahan..bila kita ber3 jadi CHARLIE's ANGLE...huhu..skodeng ropi buat date lak tusss....walaweyh..kantoi sudah..tu la..laen kali wak date kat tempat lain r..jangan depan kitaowang..sib baik xcaptured je..law x..xpepasal i tayang pict u ..bang ropi.hehehe...tapi...yang paling i xleh lupa...asal petang je,,mesti kuar p lepak kt dataran...yang kami ber3..before sampai dataran..kompom akan terjah "KEDAI KAK LONG" dan xsah law memasing xbedal bihun sup kt sana...waa...kecur ayaq liur cheq...wait2,..25 t..memang lepak kedai k.long r...so kak long..sedia k...kami datang nk serbu..huhuhu..pe pon..just tunggu i balik k..t sesama kita lepak g..last but not least..t kita buat BBQ sesama k...,makan n gelak sepuas-puasnya...LOVE YA u alls.. lagi sekali i cakap tuk u alls..SAYANG KORANG KETAQ GELEMAQ K....
                                             


~BATWOMEN~

hey blog ..sudikah ko dengar luahan ku????hikhikhik...lagi sekali i xleh nak tidow la miss blog....masuk kali ni...ni yang ke 4....cam ne nak buat erk???nak nyanyi ler...leh x miss blog???kompom jahanam lagu yang i nyanyi ni..xpa la..better silence kan..kan..kan..bukan i je yang xboleh tidow miss blog..but liza pon sama....adoyaiii...asal dekat2 exam..mata i memang cam ni...suka bebuat hal time2 gini..walaweyh miss blog.,.law hari2 cam ni...migrain i nanti,...i takot t time exam..xpepasai lak i duk tidow....waa..siyess cuak gegiler ni miss blog.....ape der...org lain seenaknya tidow..siap mimpi lena2 ag..but i..duk menghadap lappy kesayangan i jew....mata ni memang ngantok giler...tapi xdapet nak lelapkan la....miss blog...please HELLLLLLLLLLLLLPPPPPPPPPPPPPPPP MEEEEEEEEEEEEEEEEEE ....bila pikirkan balik an..i rasa i ni cam species kelawar lak an..toll x miss blog????ye r....asal malam jew...berjaga...tapi bila petang jew...mula r tidow....malam jew...mata still ok..tapi bila kul 10 keatas...mula r mata tu nk tutup2 jew.....ni kena wak experiment ni....mana la nk taw kan...i betol2 species kelawar lak..hahahahahhaa...miss blog..jom follow i wak experiment ???? kalu betol la an..i ni species kelawar...t kita wak movie nak????dulu BATMAN...now    BATWOMEN lak....tapi versinya of course MALAY la...senang..umum leh tengok story i....hahahaha...(start dh ni nak melaluk yang ngarut2 ni) ..i rasa movie kita ni blh pergi jauh punya...mesti menang manyak award...n paling syok..seantero dunia leh kenal kita , miss blog.....hahahahaha...jangan memain ...so..miss blog ,u compom ke nak join i ni???tapi xbest la law kita ber2 je...t i ajak kawan2 lain k...baru cantik , menarik , tertarik..ko memang da BOMb..hahahhaha...part paling the best sekali an..bila time memalam jew..mesti i lapo...asal malam..berjaga cam ni..WAJIB lapo....nasib la xmelantak nasi or makanan yang berat2...just makan biskut je..( cam save budget lak an)..almaklumlah..tu je yang ado..nasib ado..law x...jawabnya..minum ayo je r...hehehehee....mau i xcakap i ni cam species kelawor..kat situ pon adew juga ciri-miri dew..walaweyh...kalu betoi kan..kan.kan..kita buat movie erk..miss blog..xpa2 i kasi chance u jadi director...i just jadi main hero or heroin pon dh ok...hahahha..(pulun nak jadi watak utama upanya i ni)...ok miss blog..mesti u nak kan..kan.kan..ala...kita xyah r buat cam filem BATMAN tu...kita buat gaya, corak, pattern , logo kita sendiri....baru TIP TOP...hal ni..i bagi u settlekan k...i follow u je ok...walaweyh..(cam stail org penting jew) before tu..u kena join i dulu r..kita kena lihat hasil experiment tu..if sure i ni species kelawar.,..baru kita buat movie....alright miss blog????adoyaiii...entry ni memang i bebetol melaloq dah ni....if adew sesapa yang boleh settlekan prob i..please..i need your help k....xtahan la...kang xpasai2.dari kelawar bertukaq pada PANDA lak....adoyaiii..cam2 tol la...

~GIEY LOVE IT~rambutan~

dalam syok2 duk cuci baju ..xperasan yang fon kat lam bilik tu..berkali2 bunyi...bilik air nan bilik..bukan jauh mana pon..tapi kalu dah cuci baju, sambil nyanyi plus buka paip air lagi..semestinya dh xkan dengar l.a...so..pas settlekan baju tu..then mandi..baru balik bilik...so..lam kelam kabut duk kemas2 bilik..xlayan langsung fon tu..yang duk layannya...lagu dari fon tu..lagi2 lagu "POKOK" ..waa..manyak suka...dari duk kemas2 lam bilik till p sidai baju kat ampaian yang i baru cuci tadi tu..pas2 settle sidai baju n others..baru la balik bilik ..pas masuk bilik tu..terus capai fon..bajet nk call ma n ayah...KANGEN sigh,,,masyaallah..terkozut den..tengok miss call dari PAK CIK MIN..alahai..awatler cheq xperasan na..ish2...terbantut impian dan cita2 nk call ma n ayah..wah..klass ko giey....hahahaha...so..call la pakcik balik...mana nak taw ..takot2 adew hal penting ke an???call punya call..xdapet....so..text je r...alih2...dew suruh giey p ambik rambutan?????..(waa..manyak tipu ini pakcik....now...bukan musim rambutan ler pakcik...saja memain erk..kataku lam haty).then pakcik call balik..ckap2 nan dew..then dew suruh i p ambik kat dew lam kul 4....tepat2 kul 4..lam keadaan meragukan..ye r..cakap nk bagi rambutan lak tu...bukan apa...pantang dengar rambutan ni..feberetz kot....waaa...sukasuki weiiii.....tapi kakiku still melangkah dengan jayanya....dalam duk jalan2 tu..i gtaw liza..pakcik nk bagi rambutan...liza senyum jew..maybe dew cam i gak kot...pelix bin hairan an??musim rambutan dah lama abis....alih2 nk bg rambutan lak...huhuhuhu..ader2 je pakcik ni an....pa pon...langkah kakiku makin menghampiri pintu besar polimas,...then..pakcik call lagi..suruh i tunggu 10 minit...ok fine...i tunggu...so..masa yang ditunggu2...finally..come...o yeayh....so..dew p blakang..buka boot keta,,then bawa beg plastik yang adew apa ntah..i pon xsure ..sampai depan i..terus pakcik serahkan beg plastik tadi..terkozut den....buka de katak or what...tapi betol la.....RAMBUTAN lam beg tu...rasa cam nk lompat2 je pan dew..hehehehe.,..control je tadi plus malu....nan slumber pakcik cakap kat i , "giey, awat muka terkojuz tu???tu la..org cakap nk bagi rambutan..dew cakap org main2 lak..kan dah kena ni"..hahahaha...malu i.....pe pon..thanks la pakcik..waa..betol2 xsangka dapat makan lagi rambutan..yg peliknya..makan bukan musim dew...hahaha..terbaik dari ladang!!!!!!!!pas ucap thanks kat pakcik..terus balik kamsis...xsabor2 nk makan rambutan..............huhuhu..pastu..za jalan tinggalkan i..dew p study group...so i jalan sorang2 balik kamsis..ops..jalan bersama my rambutan...huhuhu.....now...duk makan rambutan sambil layan blog...hehehehe...tu yang penting....ops..lupa nk gtaw,..sebenarnya,,,i ni selain dari hantu bola sepak...i  hantu rambutan...pantang nampak buah rambutan..mesti nak beli punya..lagi2 bila musim rambutan...xdapat makan nasi xpa..janji rambutan ada....huhuhu,...caye tak law i cakap i makan rambutan labih dari 2 kg???huhuhu..ni bukan mainan k...ni betol2 ma...i lagi suka makan rambutan kat atas pokok rambutan tu sendiri...lagi2 musim rambutan..mesti balik kampung...pas salam nan sedara mara..terus panjat pokok rambutan...mencekik kat atas tu...n part paling xleh lupa sekali..time i balik kampung, pakai lak baju kurung....huhuhu...pas salam..terus p panjat pokok rambutan...waa..nan baju kurung tu...still panjat juga.,..kempunan punya pasal..alih2...mak sedara i yang cute miut tu tengok..terus bawak batang penyapu nak pukul i...bukan apa...dah la pakai baju kurung.,..pastu lak panjat pokok rambutan...memang cun la....hahaha...gara2 takut nan mak sedara i tu...terus terjun dari pokok...huhuhu...koyak kain i...nasib baik masa tu...xda orang...sepupu i yang ada kat situ..gelak sampai guling2 kat tanah...ape der..bukan nk tolong...gelak kat orang adew r...pas salin baju..p panjat balik pokok tu..mencekik sepuas2nya...hehehehe..,.tu la kisah i bersama rambutan...huhuhu..so..if sapa2 yang berminat nk ajak i makan rambutan..make sure u all dh save u all punya rambutan k before ajak i..bukan apa..takot korang xsempat makan jew...hikhikhik...k la..nk sambung makan rambutan jap....daaa.......

~USAHA TANGGA TIDOW~

Dalam kesibukkan menyibukkan diri semata2 final exam..masih juga sempat berblog, bertweet, bertagged dan bermacam2 lagi la...yang paling xsempat sekali ialah tidow, makan dan rehat..yang atas tu..i ada lak masa ,..but 4 tidow..memang jahanam..xde masa...hehehee...boleh lak cam tu an???ntah ler..asal dekat je nan final..mesti xleh nak lelapkan mata.,..ops bukan pasal duk pulun study,...tapi duk pulun nan aktiviti lain..antaranya ialah..sanggup g copy citer korea, jepun, bebanyak...duk mengupload, mengdonwload lagu or whatever...tapi bilanya diajak berstudy bersama2...mesti i ade berbagai2 alasan..walaweyh..ni ke yang dikatan best student?????worst student..boleh lah an???hehehhee...enap of this!!!!!grrr..


oleh kerana dah janji nan ila nk p jumpa lect , nak bincang sal soklan strength kul 10 pagi, so i xleh nak tidow..bukan pa..takot payah nak bangun..so i ambik keputusan nekad..xmau tidow...so..kesokkannya...memang xtidow dan berjaya jumpa lect sambil bincang2 soklan dan bab yang akan masuk final...then, i keluar settlekan i punya broadband n p jengjalan sambil layan angin gila i ,,so i ajak ILA p kuar..ala..xjauh pon..takat JITRA MALL jew...dh la si zila ni..bawak i kuar naik motor..harem..pakai baju kurung...tapi siap merempit ag tu..jangan memain..hikhikhik..pe pon..best sengsangat yayank..t kita kuar sesama n makan sesama lagi LEKO-LEKO tu k..hehehe..so..pas settle sume tu..kami balik r kamsis...ngatkan dapat ler rehat..g pon..xtidow tu...then ila gtaw i..nk p UPLI ..nk settlekan dew punya tempat praktikal...so..i g r teman dew...anyways..i punya PRAKTIKAL dh settle..hehehe...syukur sangat2...pas settle yang tu..dew ajak i p library lak..adoyaii...burn lagi rest i...xpa la..atleast blh la i study sana...muka masa tu..memang poyosss dek kerana penat dan ngantuk sengsangat....then..pas masuk lam library tu..i p la cari buku..walaweyh...cam xcaye lak..buku yang i nk tu..tebal2 semacam je...jenuh nk habiskan ni..tapi xpe..."usaha tangga kejayaan kan"", berbalik kisah i tadi...dah pilih buku..so i gerak kat meja yang i akan campakkan diri i bersama2 si dia ~ buku tebal itu tadi..hikhikhik...ramai gak bebudak lain duk study lam library ni..ye lah..suasanya tenang lagi2 dew air-cond lak tu..mau xtenang...sambil2 duk tengok orang kat sekeliling...duk belek2 buku yang i pilih tadi ..sambil berkata lam aty ( cam ne r nak habiskan buku ni..ntah2 separuh jalan jew aku ni, pastu kompom blah dari library nya ni)..sambil tergaru-garu kepala..tu efek je r...huhuhu..so ila bagi nasihat n semangat tuk i..." giey, usaha tangga kejayaan. xda apa yang mustahil..ko psti boleh punya,..." waa, semangat i berkobar2 tuk habiskan buku fluid yang setebal tu...so, mula la aku nan perasan bagusnya ..study...belek helaian tu dari 1 ke 1...siap ambik calculator, pen dan kertas ag...buat notes...kira cam ne nak settlekan soklan tu...masa  tu dah xpandang kiri kanan lagi..apatah ila yang duk depan aku..langsung xpandang dah..duk ingat lam pala otak ni.." usaha tangga kejayaan" aja...orang kata. bila semngat dah datang ni..apa yang kat depan mata ada..dh xnampak...so..aku teruskan sesi study aku tu....

tup tap tup tap.." usaha tangga kejayaan" aku tu dah bertukar kepada " usaha tangga tidow"..dan2 ak tidow sambil buku tadi tu terbuka muka surat 15...waa..semangat yang berkobar2 tadi tu dah beralih arah upanya kepada semangat tersukan tidow..plus air-cond yang menyamankan malah keadaan yang tersangat tenang itu..membuatkan aku lagi lena untuk tidow...notes yang aku dah hafal..ilang ntah kemana...lebih di ulit pada mimpi yang datang tiba2...waa...lena sungguh aku duk stuydo lam library tu...masa duk lena2 lam library tu..finally..aku terjaga juga..tu pon dek bunyi handfon aku yang aku letak kat tepi telinga..lagi2 bunyi lagu REPLAY by IYAZ ..tu merupakan ringtone fon aku pabila dew incoming calls...walaweyh...ganggu betoi la....lagipon salah aku gak..lupa nak "silent mode" i punya fon tuss...nasib baik..akak2 yang kat kaunter tu xperasan..law x..xpepasal aku kena halau dari library tu....so..cakap la nan si pemanggil tu...dah absi cakap..i letak fon yang kat tinge tu pada buku alik...nan mata merah..muka nantok...i pandang ila yang masa tu duk pulun study sambil "headset" kat fon...no wonder la dew xdengar fon i bunyi...plus xperasan i tidow..upanya duk pulun habisan...so , dengan mata merah n muka nantok..i pandang dew...waa..tetiba "muka terkejut beruk" dew kuar..hahahaha...klakar siot.....dew cakap " awat nan mata hang????merah semacam jew??? n napa nan muka hang??xcukup vitamin je???" amboii...leh lak dew cakap cam tu kat i...huhuhu...dengan slumber i cakap kat dew.."pasai hang la ni..bawak ak p tempak cam ni..xpasai2 aku lena dah...adoyaii..ilang mana ntah..notes yang aku hafal tadi uh.. ( sambil2 buat muka cute) , hahahhaaha.." oleh kerana dew tahu i xtidow  n penat sangat ari ni..so.. xsemenanya..dew ajak i balik..hurray..leh sambung tidow kat balik.....dan sia2 je " usaha tangga kejayaan " aku hari ni pabila "usaha tangga tidow" terjadi hari ni..hahahhaa.... tu la..lain kali..tidow dulu...baru study..buku study sambil stuydo....heheheheheh...so pepada meka2 suma..jangan jadi cam i ok...hehehehe...

Monday, 7 November 2011

~ DEW GILA , AKU JUA PON GILA ~

oleh kerana penat + syok sengsanggat tidow..sampai xingat dunia..so lupa nk update story morry i kt cini..xpa la..still i update k..huhu..ni kisah semalam..gara2 xdapat tidow..so i n liza buat hal memasing...pakat duk layan movie memasing sampai ke pagi tu..wah..dasyhat an...sume citer yang adew lam lappy ni,...dh manyak kali i khatam...tapi still xboring juga..dari 1 citer ke 1 citer..mata i still xleh nk tutup..dh la dekat2 FINAl EXAM ni..i memang rajin..but rajin duk layan movie r..study tu xyah cakap r...memang xnya.hahahha...bila la nk berubah..so..pas solat subuh..liza ajak i p jogging..waa..dh lama kami planning nk p jogging.tapi still xberjaya..kata orang " kita merancang, ALLAH yang menentukan " . so, tepat2 kul 7 pagi..memasing dengan pakaian sukan memasing..so kami plan nk jogging dalam poli kami je..pusing 1 poli...so. turun dalam keadaan semangat berkobar2..dalam duk syok2 jogging..kami dah TERLUPA tuk WARM UP dulu..so. 1 poli kami terjah..pastu mula r rasa sakit2 kt kaki tu..almaklumlah warm up lupa..so paham2 je r...semput giler r sampai depan PUSAT ISLam..ditambah hujan renyai2 lak tu..walaweyh...law tidow tu..mmg syok...so aktiviti jogging kami settle tapi blom habis ag..pastu..kami nk g ambik air kt KIOSK..dalam 10 minit gitu...barulah sampai..pas settle ambik air...kami berdua rehat jap kat situ...barulah kami tersedar akan keindahan alam semulajadi yang ada kat poli kami..dan aku lak..pa g..mula la ambik fon dan tangkap gambar...cam2 gaya ..kalah artist gitus..walaweyh ..( pabila giey dah mula perasan ) dari 1 tempat ke 1 tempat kami terjah..maklumla..pagi petang  g klass jew...so, xperasan akan keindahan yang ada kat poli kami...hehehhee...agak2 1 jam lebih kami duk kat sana..so kami plan nk balik sekali nk mandi la...then lam perjalanan kami tu..tetiba i slamber ajak liza kuar p beli nasi..almaklumlah..lapo lak...so, jumpa makcik guard dan minta izin dew tuk keluar...so, dew izinkan...pa tunggu lagi..memasing naik bilik ambik wet...dh la tingkat 4..penat oo...then kami planning jalan kaki je p restoran ZAAs...dalam 45 minit gak la nk sampai sana...jenuh kami jalan..penat tu..xsoh cakap la...gara2 cafe tutup..terpaksa kuar makan kat luaq...so, dari duk menyusahkan orang..memasing kuar sendiri...syukur sangat hujan xturun...so perjalanan kaki lancar tuk ke ZAAS...pas settle beli sarapan pagi...terpaksa ambik masa 45minit lagi tuk sampai ke KOLEJ KEDIAMAN..walaweyh..penat siot...xpa la..tu liku2 an cabaran bagi kami yang bergelar pelajar kamsis..mau ke x, terpaksa kami tempuh...milo ais yang ak beli tu..dh tinggal air je..aisnya dh xdew...kahkahkah...dalam kul 11.30 pagi..baru sampai depan makcik guard..naik bilik terus makan...mata dh start r ngantuk...dalam kul 12...masing2 pakat tidow..dh badan pon start sakit2 lagi..so, tidow je r...yg aku lagi syok..before nk tidow..makan 2 biji PANADOL EXTEND...then layan tidow...hahhahaha...kul 1 pagi tadi..baru ak tersedar..tu pon si anis mesej ak..law x..memang sok pagi r  baru bangun...now..dh bangun susah lak nk tidow...so, lagi sekali berjaga malam...k la..cukup sampai sini laporan harian ak..nk makan jap..daa....

Sunday, 6 November 2011

~ MY FEVERETZ SONG ~

sapa kat sini minat sengsangat kat kumpulan SS501??sila angkat hidung sume..hehehehhe..today..i nak share my feveret dari salah satu album dorang ni...memang feeling sengsangat lagu dew yang ni, FOREVER selain dari lagu FIND...lagu dorang yang lain2 memang sumanya best2 laker...hehehehe..so..i sediakan FOREVER - SS501..korang dengar la sendiri..xpon just dengar kat blog i..muzik in my heaRT

MY FEVERET TEAM

YEONG - WONTO - ROG  
( UNTIL  FOREVER)  


GEU DAE NA - NAYO  *
CHEO - EUM BWA - DEON SUN - GABUTEO 
*GEU- DAE - RAN - GEOL - AL - JYO 
*NUN - AP -PAE GIREUL HAM - KKE GEOREOYO 
*AREUM DAUN NA 
* URI - AP - PAE PYEOL - CHYEO - I - JYO 
* I WANNA BE WITH YOU MY LOVE * HANEUL -RARAE YAG - SONGHAEYO 
* GEUDAE - REUL JI - KYEOJUL - KKEYO
 * YEONG - WONTO - ROG 
* I WANNA LOVE YOU FOREVER 
* BO - INAYO IREON NAE - MA - EUM
 * NAE - GYEO - TAE SUMEUL - SHI - EOYO 
* YEONG - WONTO - ROG - GEUDAE 
* SARANG - HAEYO * SARANG - HAEYO 
* ALGO I - NAYO
 *  GEUDAE  NAEGEN HAENGBOG- IN - GEOL  
* GO BEA - GHAL - GEYO 
* NAE SARANG  GEUDAE EONJE - KKAJINA 
* NAE GYEOT - TAE ISSEOYO 
* I WANNA BE WITH YOU MY LOVE 
* HANEUL RARAE YAG - SONGHAEYO 
* GEUDAE - REUL JI - KYEOJUL - KKEYO 
* YEONG - WONTO - ROG
 * I WANNA LOVE YOU FOREVER 
* BO - INAYO IREON NAE - MA- EUM 
* NAE - GYEO - TAE SUMEUL - SHI - EOYO 
*YEONG - WONTO - ROG - GEUDAE 
*SARANGHAEYO 
* SARANGHAEYO 
*EOTTEOHAN SHI -RYEON - NI ONDA - HAEDO 
*URI SARANGEUL IGYEONAEYO 
* YEONG - WONTO - ROG NA  BARA - BWAYO  
* YEONG - WONTO - RAG NA RAN - AJWOYO
 * YEONG - WONTO ROG NA SARANGHAEYO 
* URI HAENG BOGHADO ROG 
* YEONG WONTO ROG GEUDAEMAN BOMYEO ( YEONG WONHI )
 * HAENGBOGHAGIL GIDO HAE
 * I WANNA BE WITH YOU MY LOVE 
* HANEUL RAREA YAG SOGHAEYO 
* GEUDAE REUL JI KYEOJUL KKEYO 
* YEONG WONTO ROG 
* I WANNA LOVE YOU FOREVER 
* URI SARANG HAENGBOGHAGIL 
* URIGA  MANDEUL REOGAYO 
* AREUM DAUN  NADEUL 
* SARANGHAEYO #
 YEONG WONTO ROG


TRANSLATENYA IALAH........


do you know that you are
* from the first moment i saw
* i know it is you 
*walking along the road in front of us 
* Beautiful day
 * where we got unfolded in front of each other 
* i wanna be with you my love 
* i promise under the sky 
* i will protect you 
* until forever 
* i wanna love you forever 
* to see that you will be mine 
* breath with me by my side 
* until forever i will 
* i love you 
*  i  love you 
* do you know 
* inside of me, i'm really happy 
* i will confess 
* i 'll love you in my heart forever 
* i'm here for you 
* i wanna be with you my love 
* i promise under the sky 
*  i will protect you 
* until forever 
* i wanna love you forever 
* to see that you will be mine 
* breath with me by my side 
* until forever i will 
* i love you 
* i love you 
* how if the trials are coming 
* with love we will fight it 
* until forever...look at me 
* until forever...hold me 
* until forever... will you love me 
* i will make you happy 
* untill forever will only looking at you (forever ) 
* pray to be happy * i wanna be with you my love 
*i promise under the sky 
* i will protect you 
*  untill forever
 * i wanna love you forever 
* we love to be happy 
* we are creating 
* beautiful days together 
* i love you 
* until forever

~GOTCHA~

hehehee..happy, yiipiey,,,hurray, yahooo, walaweyh...finally i dapat juga..dah xkempunan dah...dulu kemain ag nk dapatkannya...susah giler...alih2...i bawak diri dan xmemikirkannya langsung...bukan apa,..t takot sedih lak...(pergh, ayat ak ni boleh salah tafsir ni)..ok2..i nak story sal benda ni, " BERINAI". walaweyh..mesti korang pelik an...pesal lak nk kuat status berinai ni...sebenarnya..dh lama i kempunan nk berinai..mean kt sini..nak lukis2 kat tangan tu..bukan berinai biasa just kat kuku tu..tapi  conteng2 kt tangan ler...adoyaiii..susah la nk translit ni...conteng tu..maknanya kita lukis2 kat tangan kita dengan menggunakan inai...apa2 la..janji korang paham dh ler...before raya haji lagi..i adew dapat 1 pamplet ni...about berinai @ conteng2 kat tangan tu..waa...peluang keemasan tu...i ni suka sangat berinai time2 dekat raya...dari kecil lagi...so, masa tu very the excited...waa..tunggang terlentang ayat ak...hahahha..so, i ajak la kawan2 i p buat ...tapi depa xminat lak...waa...sedih la...so, xsyok la law i p sengsorang...lalu i kuburkan hasrat hati i tu..xpa la..law adew rezeki..lain kali i buat punya...xkan lepaskannya lagi...so..bila nak kuar p ambik KFC tadi..i ternampak la tangan makcik2 guard tu,..semuanya berinai..waa..very2 the cantik...geram tengok tangan depa tu...jelus meluss i nan depa tu...so, i bagitau la makcik tu...cam ne dew buat..alih2 makcik tu cakap, makcik depan dew ni yang buatkan tuk mereka..waa....lagi i excited...so..tanpa segan silu..(memang muka tembok batu bata pon), i suruh makcik tu buatkan kat tangan i..so, nan selamber makcik tu cakap..ok..meh tangan...so..pikiaq balik..xkan nk p ambik kfc nan tangan berinai..malu la...so..i gtaw ..pas i p ambik kfc..makcik leh buat...dalam 10 minit.,.sambil duk cakap2 nan abg mizie n abg arie..i gtaw depa..i nk gerak dulu..tinggal liza kt sana..lgpon depa boleh sembang2 dulu then baru i p balik pas settle lukis tu...
bila duk depan makcik tu..cuak giler n malu menebal...hehehe...tapi dalam haty ni..xyah gtaw r..memang suka giler....siap makcik tu puji lagi.." tangan awak lagi cantik, putih punya pasal..lagi la comel lukisannya..." waa..kembang kempis jap idung i ni..hahahahhaa...so..very the excited sangat n terpana tengok aunty lukis kat tangan i..very2 the fastest,,dalam 10 minit..dh siap i punya lukisan kat tangan..waa...memang suka sangat2..maklumlah..dah lama kempunan ..gpon..pantang tengok orang berinai ni..lagi2 kt majlis kawin..mesti teringin nk berinai juga.,.hikhikhik...then aunty gtaw,..biarkan ianya kering sendiri..n tggu nk cuci tu,.tggu inai tu berubah warna purple..baru leh cuci...lama jugala nk menunggunya...dan finally...tengoklah hasilnya di bawah..




lukisan henna

waa..cantik sangat2...xmampu untuk i berkata2...ape pon...i dapat juga lukis kat tangan i..ops..aunty tu lukis tuk i...waa..very2 thankiu aunty...

~REZEKI AIDILADHA~

alhamdulillah dan terima kasih sengsangat buat abg Mizie, abg Arie, mak cik guard dan of course my bestties, liza...berdirinya saya disini adalah ....(alamak..aku dah start merapu dah ni...) enough of this..oleh kerana today aidiladha, so kedai makan sumanya tutup...bangun pon lewat..mau xlapo..dalam kul 5 petang gitu...i ajak la rumate i p makan KFC kerana hanya tu jew yang buka ...mulanya semangat nk p makan..alih2..sekali ujan turun tanpa henti..so..jawabnya malas ler...sambung tidow lik...cam ne mata mau pejam  bila perut duk bergendang jew kerjanya...alih2 my bestties call abg mizie, minta tolong dew belikan tuk kami yang ngah kebulur ni...dalam area 8.30 malam gituss...finally my KFC pon sampai ler...so i nan rumate p r turun..p jumpa abg mizie n abg arie...nk ambik kami punya makanan...


my KFC.

then pas settle nan abg mizie n abg arie tu...lagipon ngah lapor kemain...kami pon nak naik ke bilik...almaklumlah...xmakan lagi dari pepagi, pepetang lagi...so...alang2 duk sembang2 nan makcik guard kat bawah tu....sekali mak cik bagi kami ketupat, rendang ayam dan gulai daging. terkejut beruk jap kami depan dew...maklumlah..tu suma juadah hari raya..kami lak xbalik kampung tuk beraya...dengan selamber makcik tu cakap " ambikla, tu rezeki aidiladha kamu tu, " waa..cam xcaya lak dapat makanan tu...bukan apa...sebelum pikir nak beli kfc tu.,..i cakap2 la nan rumate i..teringin sesangat nk makan rendang, ketupat...alih2 dapat juga makan even malam...syukur sengsangat rasa..bertuah la kami berdua malam ni...dari kfc dapat lak makanan tambahan...waa..i loike....hehehehe...pe pon...thanks korang semua..xmampu tuk kami balas...semoga ALLAH sahaja yang membalasnya tuk kalian semua....so..kami dpat juga makan juadah aidilfitri ...cuma rasanya lain siket dari air tangan keluarga....pe pon..semuanya sedap sangat2...

~BILA AKU JADI PERANTAUAN~

by the way, salam aidiladha semua...makan ketupat n rendang, jangan lupa i kt sini okk!! today, i would like to story about " BILA AKU PERANTAUAN"..firstly, kenapa aku jadi perantauan...semuanya dh tertulis lam entry sebelum ini iaitu maafkan-adeq...so malas nk cerita sal tu..so u alls baca la yer...hehehehehe...now focus tuk entry kali ni...ok2...disebabkan ari ni raya, so malamnya i xdapat tidow la..ni sume gara2 miss umah n family...tu pasai mata ni xleh nk tutup...so, kerjanya buka laptop, dengar lagu, baca blog, n last2 tgok movie..dalam area 6.30 pagi barulah mata ni mula rasa ngantuk...walaweyh...teruk betoii an..disebabkan ni first time xberaya nan family kt kampung n first time beraya kt hostel, berdua lak tu nan rumate i...so kedua2nya memang bagus,,,dua2 tidow lewat n bangun tum xyah cakap la weiii....hahahahhaa...lagipon, dh xdew kerja nk buat, lainlah law duk kt umah...xde maknanya nk bangun lewat2, nk duk rilex cam ni....malam raya tu dh busy dh..xmenang tangan ...nk sediakan juadah tuk pagi raya tu...walaweyh...gonna miss thatz moment...oleh kerana kt hostel ni..dew punya rules cam skolah..so i xdapat sediakan apa2 juadah pagi raya...nk buat kuih..lagi r...xcukup barang nk sediakan...so...jawabnya..no juadah pagi raya...no bersalaman pagi raya..n others..yang paling klakar kat sini ialah...org lain duk kalut bangun awai nk sambut raya...tapi i nan liza..lg syok...kul 3 petang baru bangun...almaklumlah...busy semalam...la..bukan busy duk masak ketupat, rendang mahupun lemang...tapi busy duk wak hal memasing...so, pagi tu kami memang xbangun r...bukan xmau bangun...tapi memang tidow mati...hehehhehe..mampus law mak taw ni...ops, sorry mum..buka jew mata..terus "on" hset...tgok mesej,hahahaha...walaweyh..manyak tol....then..."on" laptop...buka Twitter, and finally blog kesayangan i ni..hehehehe...tu jew kerjanya raya ...nk makan kuih raya...xde..nk beraya umah member2...sumanya jauh2...dh la xkenal jalan umah depa...nk beraya nan bebudak hostel..lagi r...xdew lgsg..mau xmau...beraya nan umate i jew,,,,perut ni...dh bunyi lagu paparazi dh...minta diisi...tapi nk mencekik cm na jang oii....kodai sumanya "off day"...agaknya2 yg mana bukak erk????jeng3....absolited molidnya KFC, MCD n others yg bukak....adoyaiii....i rasa nk makan nasi minyak, nasi impit, lontong, mee kari, satay...(agak2 la giey oii...buat cam duk kat umah lak)..tapi masalahnya, skrang ni hujan la...xboleh nk kuar....waaa.....ma, ayah..adeq lapo la...cecuba post makanan tuk adeq kt sini...till now...mandi pon blom..makan pon blom..hahaha...teruk2...bukan apa..hujan la...sejuk sangat2...( oi giey.. jangan nk salahkan ujan lak ok...hujan tu rahmat dari ALLAH S.W.T la..) k la.cukup sampai sini dulu..nk mandi jap....daa...

Saturday, 5 November 2011

~maafkan adeq~

my sweet mummy

today, 5 : 11: 2011~ selamat hari lahir ma..terima kasih kerana ma telah dilahirkan dan kerana kelahiran ma..adeq boleh melihat dan mengalami sendiri apa itu yang dinamakan KEHIDUPAN di dunia yang fana ini... but..maafkan adeq, bukan adeq xmau balik umah, sambut buzday ma n sambut hari raya bersama2 keluarga kita.. bukan adeq xmerindui kalian semua..setiap saat, minit, jam yang adeq spend kt sini,..xpernah untuk melupai wajah2 kalian semua terutama ma dan ayah yang telah banyak berkorban demi adeq..sesungguhnya setiap masa adeq merindui kalian semua dan kalau boleh adeq nak duk bersama2 kalian semua dan xmau belajar dah..tapi sebuah sijil diploma untuk adeq hadiahkan buat insan teristimewa, ma dan ayah, terpaksa adeq berpisah dgn ma dan ayah selama 3 tahun berada di bumi JITRA ni...susah payah adeq disini demi membahagiakan ma dan ayah dengan segulung sijil DIPLOMA yang INSYAALLAH akan adeq ambik tahun 2013 nanti..amin..adeq sedih sangat2 apabila melihat kawan2 yang seangkatan dengan adeq, berebut2 nak balik kampung tuk raya haji ni,,,tapi adeq, hanya tuhan yang tahu betapa sedihnya adeq xbalik kampung...ni kali pertama adeq berjauhan dan xberaya bersama2 ma dan ayah..setiap kali kawan2 tanya adeq, kenapa xbalik..macam2 adeq bagi alasan,, antaranya adeq takot banjir kt sana, lgpon ayah de bgtaw adeq, sekarang musim hujan kt sana so baik xpayah balik , takut xdapat balik kedah..dan sudah pasti akan menyusahkan kalian semua..apa yang bgtaw tu..sumanya betol..lagipon kos tuk balik kg tu agak mahal..adeq kasihan kt ma dan ayah nk bank in duit kt adeq...biarlah adeq berendam air mata kt sini sahaja sehingga 24 : 11: 2011..apa yang adeq paling sedih sekali ialah..xdapat beraya bersama2 ma dan ayah di pagi raya tu..yang paling adeq khuatir sekali..mungkin ini ialah aidiladha terakhir adeq dengan ma dan ayah ataupon aidiladha terakhir ma dan ayah dengan adeq..itu jew yang bersarang dalam kepala otak adeq sekarang ni...bukannya kawan2 adeq yang kat  sini xajak adeq balik umah diorang dan sambut raya bersama2 dorang..tapi adeq je yang xmau ikot dorang..lagi sedih jika adeq ikot dorang lagi2 pagi raya sok..dorang dapat bersalam2 dengan ma ayah dorang tapi adeq dapat lihat kemesraan dorang tu sambil nangis mengingatkan suasana dirumah kita...lebih baik adeq terkurung je kat asrama ni...nak nangis ke, nak buat apa pon..orang xtaw...just adeq je yang tahu...blh la layan perasaan sebak adeq tu...tuk kedua kalinya, adeq minta maaf  kerana adeq "OFF" adeq punya fon...bukan adeq xmau cakap dengan ma ayah dan kalian suma..tapi adeq takot adeq xdapat kawal perasaan adeq...adeq nak ma ayah dan kalian akan gembira sambut raya pagi sok even tanpa adeq...buat masa ni, adeq xmampu lagi nak dengar suara ma ayah dan kalian sume...diri ni terlalu sebak sangat2 bila mengenangkan ini kali pertama adeq xberaya bersama2 dengan kalian...justeru itu, adeq "off" adeq punya fon...insyaallah lepas raya nanti, adeq akan "on" balik...masa tu mungkin adeq punya perasaan dah kembali ok....cukuplah sampai di sini sahaja coretan warkah buat ma ayah dan kalian, adeq dah xmampu untuk membendung air mata adeq ni..pe pon "SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA BUAT MA, AYAH, DAN KALIAN SEMUANYA"

Friday, 4 November 2011

~xmengharapkan balasan~

pepatah dahulu selalu menyebut "buat baik  dibalas baik, buat jahat di balas jahat" ..mybe sesetengah dari kita masih ada yang dah lupa akan khazanah yg berharga dari nenek moyang kita ini...for me..aku xpernah lupa kan khazanah yg paling berharga ini..bukan apa..banyak yang boleh kita pelajari..ambil peringatan daripada peribahasa ni...apa yang i nk story kali ni..berkaitan nan peribahasa ni..kisah ni berlaku kt i sendiri...INGIN SEKALI SAYA INGATKAN, BUKAN UNTUK MENUNJUK2, BUT SEKADAR PENAMBAHAN ILMU UNTUK KITA SEMUA..thats all k..kisah ni berlaku pada ary Rabu, 2:11:2011.bermulanya selepas i balik dari klass terakhir tuk sem ni..before cuti aidiladha...saja la lalu hadapan dobi..tempat i selalu lepak if malas nk naik bilik awal2..so that day..i cam biasa...lalu depan dobi..skali nk tanya akak if i blh hantar baju tuk sekarang tak...mak aiii...pemalaskan i ni???hehehehe...xleh buat menantu ni....reject awai2 ag ni..hahahhaaha..so..p r direct kt akak...skali tengok baju bebudak ni..mak aiii...manyak giler,..sumanya nk ambik petang ni...nk balik kampung malamnya..i yang tengok baju2 depa2 tu pon dh pening....so..ask direct kt akak..blh x nk cuci baju ary ni...skali akak cakap "xboleh la..xdan la...baju2 yang ada sekarang ni pon siap ag...adew yang nk kena lipat la, iron la, macam2 lagi...akak pon rasa cam dh xsedap badan ni...". terguris aty i jap dengar kata2 akak tu...bukan apa..tetiba rasa kasihan n simpati dekat akak...bukan siket baju dorang ni sume...manyak kot...jenuh akak tu nk bangun duduk nk cuci baju dorang...so, tanpa pikiaq penat,,i gtaw dew,,yg i nk tolong dew,.alang2 xdew klass petang ni..so better i tolong akak kt dobi...atleast leh ringankan masa n beban akak....tanpa berlengah..i p bilik, kemas beg laptop n sembahyang..then i turun balik..p dobi..terkejut akak tu..coz xcaya i turun balik nk tolong dew..oleh kerana i xpandai lagi nan cara nk handle mesin yg terlalu canggih tu..so i tolong dew lipat baju2 yang nk ambik ary ni..berbakul2, berbaldi2 juga la baju depa tu,, penat tu..xyah cakap la..tapi ikhlaskan hati nk tolong akak..so semuanya berjalan lancar...dari kul 2 till kul 3.30 i lipat baju2 depa tu...akhirnya settle bab2 lipat baju tu...now turn nk cuci baju lak...oleh kerana i busan sengsangat kat situ..i pon p la blaja nan akak cara2 nk handle mesin tu...got cha,,finally..i blh juga,.,,tapi dalam kadar merangkap2 ler..hehehehe...so from 1 bakul ke i bakul, 1 baldi ke 1 baldi, i masukkan baju kedalam wachine machine tu..dari wachine machine tu..beralih lak ke dry machine...yang ni makan masa lama nk kering..2 jam kot untuk i cucian..walaweyh...lama tuss....muka akak memang kepenatan giler la...dh la dew nk demem..ditambah lak nan kerja2 ni..mau xsakit badan dew...so...i tolong akak till last masa kerja akak...akak tu tanya i..penat x...so i cakap xdew r penat sangat,,,coz ni first day i tolong..so rasa excited tu memang ada r...dalam duk tolong dew...tiba2 akak tu cakap  " dalam ramai2 bebudak yang ada kt hostel ni..awak je yang paling bagus, sanggup datang tolong akak. budi dan jasa awak, akan akak ingat sampai bila2 dan xmampu untuk akak balas" hati saya begitu tersentuh nan kata2 akak tadi..rasa cam nk menangis pon ada...saya ni xda la bagus mana  pon...masih ramai lagi yg bagus dari saya kt luar sana tu...so, saya cakap la kat akak tu "saya mana ada bagusnya akak, ramai lagi yang bagus dari saya ni..hahahhahaa...rasa nk pengsan dengar akak cakap cm tu..huhuhuhu...lagipon saya datang tolong akak ni..bukan untuk mengharapkan ganjaran pon..saya ikhlas nk menolong akak,,,lagipon kesian kt akak nk siapkan baju2 ni semua...atleast saya ada kt sini..boleh la nk ringankan tugas2 akak tu." .Terkejut dew nan kata2 saya yg xseberapa ni...sebaliknya akak tu balas kata2 saya. "alangkah bagusnya kalu bebudak yang lain cam awak..memahami perasaan akak ni..." saya balas la " akak, setiap orang tu xsama la akak, bukan xda yg memahami perasaan akak, mybe dew busy nan assigment n kerja2 lain kot..so terpaksa suruh akak siapkan baju2 depa ni segera" ..tetiba akak senyum...so..dari 1 topik ke 1 topik.. sambil bercakap sambil buat kerja..finally siap juga la baju2 tu..dari kami berdua till suami akak datang..dew pon tolong akak juga..then, masa tu nasib baik rumate i dh balik n singgah kt dobi..so xdew r i malu sangat kt suami akak tu..hehehhee...so..pas2 settle baju tu...i minta izin nk naik bilik...before i nak naik bilik tu..i tanya dew..akak nk buka x besok??so, dew bgtaw xsure lagi...memandangkan akak xsihat, i suruh la dew berehat jew..so.pas naik bilik then makan n sembahyang,,,terus lena kot..xsoh cakap r.,.memang penat kot....hehehe...so keesokkan harinya i bangun lewat giler...kul 11 pagi..hahahhahaha..teruk an....pandang kiri..selonggok baju duk lam bakul xcuci2 lagi...walaweyh..malasnya nk cuci tangan....so..i SMS kt akak semalam..tanya dew ..dobi buka x...terkejut i..dew ckp buka...tiba2 rasa sedih...dh la akak tu tengah sakit2..tapi sanggup buka dobi lagi..so.. pas mandi..ak siap2 nk turun bawah...terkejut tengok baju bebudak ni..walaweyh lagi manyak dari semalam kot...so tanpa pikir panjang n memandangkan rumate xbalik klass n i pon free...so i tolong akak lagi sekali..dari iron, cuci, dry n lipat baju2 tu..semuanya i buat berdua nan akak...akak tu marah kt i..bukan apa.dew takot i penat jew...lgpon tu keja dew...bukan keja i...dari i boring sengsorang kt atas tu..so i tolong r dew kt balik...hari ni..betol2 penat ..2 kali ganda lagi baju bebudak ni...semuanya nk ambik petang ni..kebanyakkan dari mereka nk balik jauh...antaranya TERENGGANU, KELANTAN, SELANGOR n cam2 ag...so dari duk ilex2..i tolong dew...xyah cakap r perut ni..bunyi lagu paparazi ag,...lapo punya pasal...dari kul 12 lbh i duk situ..till kul 3 lebih...last2 akak ajak i p makan...dew nk makan sup..katanya xsedap mulut...so i prefer kt dew...better makan sup la...almaklumlah i xbawak duit lebih n cukup2 nk cuci baju jew...so i terpaksa minta izin akak nk g hantar baju yg siap ni kt bilik sekali nk ambik duit..lgpon, i nk tolong dew tanpa harapkan apa2...akak tu nk blanja i juga,,,dh la nk beli air untuk i..i pon xnak..bukan apa,..takot org cakap apa nanti..lagipon..tu bukan prinsip i..akak juga bai duit rm10 untuk i..kerana tolong dew...i xambik pon..mula la dew paksa2 i..last2 i ambik then p letak balik kt dalam bakul duit dew tu..mula la dew marah2 kt i..degil katanya..hahahhahaa,,,cam mak i lak akak tu duk bebel..hehehehe.,..so..tanpa berlengah2, i pon naik la bilik..letak baju n ambik wet skali..turun balik bajet nk p makan nan akak...sekali jumpa atin lak..dew otw nk balik..so tolong la dew angkat barang skali jumpa family dew...lama juga duk cakap2 nan family dew.,duk pujuk2 i balik raya umah dew memandangkan i xbalik kg.,..last2 i gtaw i dew manyak kerja....hehehehehe..soe ye atin...bukan xsudi..cuma xselesa nk g umah org..lg2 time raya.,..makin i sebak ader r....then terus nk p dekat akak...last2 tgok husband akak ada kt situ..so i gtaw i dew hal kt atas...then beli makanan nan rumate i...naik bilik..makan n sembahyang...then terus lena..xingat dunia..hahahhaha
moral :janganlah kita menolong orang tuk harapakan ganjaran sahaja,..sebaliknya ikhlaskan diri tuk mencari pahala tuk bekal akhirat ..
kata2 dari giey: xsemestinya nk menolong orang tu..kita perlu mempunyai harta yang manyak...sebaliknya gunalah kemampuan yang ada itu..gunakanlah dengan sebaik2nya  dan paling penting ikhlaskan hati itu ketika ingin melakukan kebaikkan...

~welcome NOvember~

belom terlambat ag tuk i wish 'Welcome November' ..October..pasti aku xkan lupakanya dengan cepat..terlalu banyak kenangan suka duka yang telah aku lakar bersama2 bulan tersebut..xkira dalam pelbagai aspek...yang paling sukar tuk aku lupa ialah TERENGGANU tuk kali ke3 berjaya ke slot Final, kelam ribut ngana assigment, quiz, test, dan macam2 ag..pokoknya,,memang bulan 10 tu..agak memenatkan kepala otak ni....alhamdulillah..sumanya settle and berjalan nan jaya sekali lagi..hurayy...syabas buat diri ku...hehehehe...bukan apa..last 2 week..minggu paling menyebalkan bagiku...mana nk siapkan assigment ag..nk study tuk test n quiz ag...nan repot lagi..waduh2..pening palo den ni..pe pon..sumanya dh settle...just waiting next assigment from lect,,,adoyaii,.bila mau bagi ntah,..dh la nk kena DUE ..ary ahad ni..before exaam..so...berakhirnya OCTOBER..bermulalah kerjaku as student..kena ulangkaji coz NOVEMBER merupakan tarikh keramat bagiku dimana final exam akan bermula..waaa...hidupku penuh nan buku la gamaknya,,,lgpon..xmau carry modul tuk sem ni...bukan takat sem ni jew..sem lain pon..harapnya..xdew yg kena carry...amin..lgpon..next sem..aku akan mulakan praktikal...hopefully..final exam ni..aku lepas semuanya,,baru leh pikiaq praktikal..rules baru mengatakan, if sesapa yg kena carry modul tuk sem ni,,,so xleh p praktikal..walaweyh...ak xmau..xmboh tambah sem...mau cepat2 abis....adoyaiii...lama lagi nk abis..lg 1 1/2 taun g..baru dapat diploma...so..now..kena pikiaq sal final exam dulu...sem ni...5 paper ak kena jumpa ..before dapat balik kmpung...mau xmau..terpaksa kena study bebetoi ...dh leh memain cam dulu g...law x, jenuh kena ngulang sem balik....paper2 tu sume killer2..hopefully ak leh r jawab sume,,ak xharapkan AKJ,...tapi aku mengharapkan pointer aku akan bertambah ,,,tu lg bagus bagi ku..bukan apa..nk gapai AKJ tu..payah bagiku yang banyak xpaham nan subject2 yg masuk final tu..better aku mengharapkan agar pointer aku akan bertambah..tu jew yang aku mengharapkan ...moga akan adew sinar ni balik semua ni...